dietetyczne naleśniki
Witam
Naleśniki z farszem słodkim lub wytrawnym to danie łatwe do przyrządzenia i lubiane niemal przez wszystkich. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak przygotować takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Jeśli zainteresował Cię ten wpis odwiedź stronę Jeśli jesteś zainteresowany/na tym tekstem, zobacz także
dietetyczne naleśniki lista składników;
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego
dietetyczne naleśniki Jak przygotować
Mąkę przesiewamy przez sito do głębokiej miski. Wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej, wodę i wsypać sól. Starannie wymieszać łyżką, następnie miksujemy mikserem. Ciasto naleśnikowe ma być lekko lejące. Jeżeli jest za gęste wlej jeszcze troszkę mleka. Odstaw ciasto na 20 minut na „odpoczynek”
Na patelni rozgrzać dosłownie trochę kropelek oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, później już nie będzie potrzebny). Wylewamy porcję ciasta, tak aby naleśnik był cienki (u mnie to trzy czwarte łyżki wazowej). Smażymy przez mniej więcej pół minuty-minutę, aż brzegi zaczną odchodzić od patelni. Przewracamy i smażymy jeszcze pół minuty. Zsuwamy naleśnika na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałymi.

dietetyczne naleśniki

dietetyczne naleśniki