amerykańskie naleśniki

amerykańskie naleśniki

Miło mi gościć Was na moim blogu
Naleśniki to dużo proste, szybkie i pyszne danie o ile mamy odpowiedni przepis na ciasto. Z tego przepisu korzystam z wielu lat- praktycznie zawsze się udaje. Ten przepis na ciasto naleśnikowe nadaje się zarówno do przygotowania naleśników na słodko jak również na słono.
I jeśli nie widziałeś to koniecznie sprawdź: Jeśli interesuje Cię ten tekst, zobacz także

amerykańskie naleśniki- Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli

amerykańskie naleśniki Przygotowanie

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, zmiksować. Dodaję jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu. Patelnię (22 cm średnicy) posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 – 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na talerz.
Porada do smażenia naleśniki ciasto:
– Pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.

naleśniki

amerykańskie naleśniki

naleśniki

amerykańskie naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *